Altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe schoenen proeven? Fris schoenenmerk Wednesday Whiskey is een hele beleving op zich. Marijn Verschure, bedenker en oprichter van het schoenenmerk, onderscheidt zijn brand van de rest. Hoe doet hij dat?

.

In een klein pand in Tilburg ontmoeten we Marijn. Met een glimlach opent hij de deur naar zijn werkplek. Een opslagruimte, showroom en atelier in één. De geur van nieuw leer komt je tegemoet. Overal staan schoenen in allerlei kleuren en modellen, hebberig makend. De self-made men draagt een grijze jeans, een effen truitje en limited editions van zijn eigen collectie. Een opvallende stapper met legerprint. Marijn neemt plaats aan tafel. Deze staat naast een oud kasje die gevuld is met verschillende flessen Whiskey.

Op een woensdag in Dublin raakt Marijn geïnspireerd door de beleving rondom Whiskey. Terug in Nederland was de naam Wedsneyday Whiskey  geboren. Het staat voor ongedwongen gezelligheid, een drankje op een doordeweekse dag met vrienden. Een paar collecties verder kunnen we zeggen dat Marijn een upcoming hip merk op de markt heeft gebracht.

“Ik ben niet een persoon die er super hip uitziet."

Droomde je vroeger al van een carrière in de modewereld?

“Van kleins af aan ben ik al bezig met het organiseren en opzetten van een eigen bedrijf. Als kind uitte zich dat in het maken van organogrammen van hoe mijn bedrijf eruit zou moeten komen te zien. Tijdens mijn middelbare school periode heb ik in een kledingzaak gewerkt. Hier werd ik meer tot mode aangetrokken.” Marijn bekent; “Ik ben niet een persoon die er super hip uitziet, maar ik houd wel van merken. Ik vind het verhaal achter het merk interessant en de materialen waarvan het gemaakt is belangrijk. Ik ben het dus al snel gaan waarderen waarom merken een bepaalde prijs hanteren.

 

Naast de kledingwinkel heb je o.a. ook bij schoenenmerk Clarks gewerkt. Hebben deze ervaringen geholpen bij de totstandkoming van je eigen merk?

“Natuurlijk! Ik denk dat elke ervaring zowel privé als professioneel ertoe bijdragen dat je jezelf kunt ontwikkelen en jezelf beter kunt maken. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, maar als je drive hebt, een eigen kijk en visie op de markt en producten, dan kun je elke ervaring gebruiken om verder te komen.” Verschure creëert geheel zijn eigen merk, alles doet hij zelf.

Zie je jezelf als een echte ontwerper?

“In het begin niet. Toch denk ik dat ik dat steeds meer word. Ik ben geen traditionele ontwerper, maar wel iemand die commercie kan vertalen naar een eigen verhaal. Ik kan nog wel veel leren. Ik probeer door learning by doing zoveel mogelijk informatie in mij op te nemen. Dit kan ik gebruiken om iedere collectie weer een stapje verder te brengen.” De Brabander haalt zijn inspiratie uit hedendaagse dingen. De gehele dag door krijgt hij onbedoeld prikkels binnen, hier gaat hij dan mee aan de slag.

“Ik vind BNN presentatoren Jan Versteegh en Tim Hofman heel goed passen bij Wednesday Whiskey."

ALS EEN VIS IN HET WATER

 

Wednesday Whiskey onderscheidt zich doordat het een hele beleving om het merk heeft gecreëerd. Waarom is beleving voor jou zo belangrijk? 

“Alles draait om een verhaal tegenwoordig. Dat is niks nieuws. Echter denk ik wel dat het belangrijk is dat het verhaal echt is en niet door een bureau is verzonnen.” De beleving laat hij ook terugkomen door Shoetasting, whiskeyproeverijen, toe te passen op evenementen in winkels. “Ik ben in de afgelopen jaren door deze events veel wijzer geworden. Het is in feite een marktonderzoek dat niemand beter kan uitvoeren dan ikzelf. Ik krijg inzicht op diverse niveaus en kan met deze informatie product en merkbeleving aanpassen. Het is daarnaast heel leuk om zoveel met mensen in contact te zijn. Zo voel ik me als een vis in het water!”
We zien ook veel kunst terug, waarom kies je hiervoor?

“Kunst is iets heel eigens. Doordat ik met veel verschillende kunstenaars samenwerk in mijn Wednesday Whiskey Art Project krijg ik ook weer veel creatieve input voor het merk. Voor de kunstenaars zelf is het vooral leuk om naast hun standaard materiaal eens wat anders te doen en hiermee ook een bepaalde spotlight te pakken. De kunstcollectie van schoenen die ik nu heb laten maken wordt steeds groter. De collectie reist langs diverse winkels en musea om aandacht te vestigen op de kunstenaars en Wednesday Whiskey.”

In een eerder interview vertelde je dat Nev Schulman, presentator van het programma ‘Catfish’ als een echte Wednesday Whiskey man ziet. Welke BN’er zou je deze titel kunnen geven en waarom?

“Ik vind BNN presentatoren Jan Versteegh en Tim Hofman heel goed passen bij Wednesday Whiskey. Normaal, aanraakbaar; een onbewuste trendsetter. Ik werk veel met brand ambassadors, dus wie weet in de toekomst..”

 “Kunst is iets heel eigens."

VOOR ZENUWEN GEEN TIJD

 

Begin dit jaar heb je ervoor gekozen om met een damescollectie te komen, waarom heb je deze keuze gemaakt?

“Er werd hier steeds meer om gevraagd. De eerste reacties zijn erg goed, dus het ligt in de lijn der verwachting dat dit een blijvertje is.” Ook de damesschoen heeft het model die gebruikt wordt in je gehele collectie, waarom kies je voor een “standaard” model? “Door naast de vele modieuze wisselingen ook een standaard model aan te bieden, maak je het merk stabieler. Het heeft een herkenbare uitstraling.
Naast je basics maak je gebruik van vele frisse opvallende kleuren voor je Spring/Summer collectie, gedurfd! Hoe wordt hier op gereageerd?

“De reacties zijn wisselend. Ik zie wel nog steeds dat de basic kleuren voor heren het beste gaan. Ik verwacht dat de kleuren, die altijd wel blijven, over een paar seizoenen veel meer reacties krijgen.  Zulke risicovolle acties krijg je daar niet de zenuwen van aangezien je afhankelijk bent van je verkopen? “Voor zenuwen is geen tijd.” Antwoordt Marijn zelfverzekerd.
Wat heb je voor volgend seizoen in petto?

“Komend winterseizoen zal je weer mooie basictinten in de heren-collectie zien. Daarnaast hebben we een hele mooie gevette roodbruine lederen halfhoge veterboot, waar ikzelf heel enthousiast over ben.”
Waar zie jezelf over 5 jaar?

“Over 5 jaar ben ik nog steeds hard aan het werk om het merk een vast plaatsje in de markt te geven. Mijn droom daarin is om wereldwijd beschikbaar te zijn en in de goede winkels te komen en te blijven.”

Een man met grote toekomst plannen. Met zijn andere kijk, enthousiasme en doorzettingsvermogen kan het niet anders dan dat we meer van Wednesday Whiskey gaan horen.